טיול עם ילדים

נוסעים בלי הילדים? סיפור חברתי יכול להקל עליהם

הנה הגיע דצמבר, אירופה וצפון אמריקה מתקשטות לקראת הכריסטמס וזה זמן מעולה לקפיצה קטנה ורומנטית לחו”ל. החלטתם לנסוע לטיול חטוף ללא הילדים וסינג’רתם את הסבא-סבתא ושות’ לשמור עליהם ואתם כבר מרגישים את הרומנטיקה באוויר. אבל עבור הילדים, גם אם מדובר בימים בודדים, הסיטואציה הלא שגרתית הזו עלולה לייצר פחדים וחרדה. הם עלולים להיתקל בקושי ובאתגר, בעיקר אם מדובר בהתנסות ראשונה עבורם.

במהלך שנותיי הרבות כפסיכולוגית וכמדריכה בגני תקשורת, למדתי כי כל הילדים (וגם המבוגרים), בשלבים שונים בחיים, יכולים למצוא בסיפור חברתי כאמצעי מרגיע ומפחית לחצים. בהקשר נסיעה ללא ילדים, הכנת סיפור מותאם לילדיכם הקטנים, עשוי לסייע להם (ולכם) להתכונן לאירוע הקרב ולעבור אותו באופן מיטיב ככל האפשר.

סיפור חברתי – מה זה בעצם?

סיפור חברתי הוא סיפור פשוט שמטרתו להנגיש לילדים מצבים או אירועים בחיים שלהם בעבר, בהווה או בעתיד. בהתאם לכך, הגיבורים בסיפור הם הילדים עצמם לצד הקרובים להם הרלוונטיים לכל אירוע בחיים אותו הסיפור מספר. את הסיפור מדפיסים, משדכים או כורכים, וכך הילד נהנה מחוויית דפדוף כמו בספר של ממש.

כריכת הספר שהכנו לגדול שלנו כשטסנו בלעדיו לרומא ל-71 שעות

ההשפעה החיובית של הסיפור החברתי

שינויים, אי וודאות ויציאה מהשגרה עלולים לעורר בילדים אי נוחות וחרדה. ילדים, יותר ממבוגרים, נתמכים בעזרים ויזואליים על מנת ללמוד ולעבד דברים., וסיפור, או ליתר דיוק ספר, הוא עזר ויזואלי פשוט, חכם המותאם בדיוק עבורם.

הסיפור מאפשר לילדים לחוות באופן ויזואלי משהו שקרה/קורה/יקרה, וכך להצליח לעבד אותו באופן טוב ומעמיק יותר. ילדים אוהבים לצפות בדמויות מוכרות ובעצמם, ורוב הסיכויים שהיחס שלהם לסיפור יהיה חיובי גם אם התוכן מאתגר מבחינה רגשית.

מטרת הסיפור להציג ולתווך לילדים תסריט ברור של אירוע מסוים הכולל אפשרויות לפתרון בעיות, רגשות ומחשבות שעשויות לצוץ במהלכו. עצם קיומו של הסיפור מאפשר לילד לאותת למבוגרים סביבו שהוא עסוק באותו תוכן. למשל, על ידי בקשה חוזרת לקריאת הסיפור יחד, או נשיאת הסיפור עמם ממקום למקום. בדרך כלל הפורמט הזה מתאים לילדים בגילאי גן אך עשוי לסייע גם לילדים בגילאי יסודי.

אז איך מתחילים? דוגמאות וכללים לסיפור חברתי

בזמן ההיריון של גאיה, נסענו דור ואני בפעם הראשונה (ועד כה האחרונה) לבד ל-71 שעות לרומא.  מעולם לא נפרדנו מנווה ליותר מ-12 שעות ולכן הכנת הסיפור שימשה גם לצורך תיווך הנסיעה, וגם חלק מההכנות והחששות שלנו הקשורות בלהשאיר אותו בלעדינו בפעם הראשונה. במהלך הטיול שלנו נווה זכר את הספר, לקח אותו אתו לגן, ואף ביקש מדי פעם כשהרגיש געגוע לקרוא את הספר ולהתבונן בתמונות.

דרך אגב, לא רק טיולים ונסיעות לחו”ל. אצלנו במשפחה נכתבים סיפורים לפני אירועים שהם מורכבים או מאתגרים כמו מעבר לגן חדש, מעבר דירה או גמילה. הגדול שלנו מבקש מידי פעם “לקרוא סיפור עליי” ושנקרא שוב סיפורים שנכתבו בתקופות שונות בחייו.

על הסיפור להכיל בתחילתו פרטים כלליים על הילדים וחייהם, ורק לאחר מכן תיאור “הסיבה שלשמה התכנסנו”, כלומר, האירוע המסוים שאותו אנחנו רוצים לתווך לילד. במהלך הסיפור חשוב להציג רגשות מורכבים ופתרונות אפשריים. למשל, “אני מתגעגע לאבא ולאמא” ו-“אוכל להתקשר אליהם ולדבר איתם”. אפשר גם להתייחס ללוחות הזמנים בסיפורים, מה שיאפשר לילד הכנה והבנה של המסגרת.

מטבע הדברים, כל סיפור דורש התאמות לפי מבנה המשפחה, אופי הילדים והשלב ההתפתחותי בו הם מצויים. צרפנו לכם כאן תבנית לבניית סיפור חברתי לאירוע של נסיעה ללא הילדים. במקרה הזה, הדוגמה מציגה משפחה בעלת אמא, אבא ושני ילדים, אך כמובן שסיפור חברתי מתאים ונכון עבור כל סוגי המשפחות ולכל ההרכבים המשפחתיים באשר הם. במקום הציורים שבתבנית אתם מוזמנים להכניס את מיטב התמונות שלכם, לשנות את הטקסט, ולייצר סיפור חד-פעמי המתאים עבורכם ועבור ילדכם.

מוזמנים לכתוב לנו ולהתייעץ עמנו אם החלטתם שאתם רוצים לכתוב סיפור ויש לכם שאלות או התלבטויות.

ולכו תדעו, אולי יום אחד עוד תזכו באיזה פוליצר.

להורדת תבנית לסיפור חברתי – כאן.

One Comment

  • Eran Graff

    הכי נראה ליח – לשלוח את ההורים לחופשה יחד עם הילדים (כמה שיש יותר מהם – יותר טוב) לערוך קניות מראש ואז להגיף את התריסים, להשאיר במענה הקולי הודעה : “שיחתכם חשובה לנו, ועל כן היא מוקלטת” ואז לקרוא, לבשל מטעמים, לשמוע מוסיקה ולהתענג מול האלטרנטיבה.