מה לעשות ברומא? סיפור הטיול שלנו#Take One
בטיול הראשון בפורמט משפחתי רחב ברומא עם הצד המשפחתי של דור, אנחנו היינו היחידים עם תינוק (בן 10 חודשים אז) והשאר מבוגרים וצעירים בשנות ה-20 לחייהם. הטיול ארך 7 ימים ברוטו, 6 ימים נטו (ההפרש לטיסות וזמן בשדות התעופה).
יום 1 / Day I
הגענו לדירת airbnb המהממת שמצאנו אחרי חיפושים קדחתניים (ספוילר – חזרנו אליה בטיול מאוחר יותר). הדירה, שכוללת למעשה שתי דירות נפרדות המחוברות במעין מסדרון קטן משותף, ממוקמת פסע מפיאצה נבונה (האהובה עלינו מאד). היא שוכנת בבניין ישן אך משופץ ואפילו יש מעלית קטנה בת 50 שנה לפחות.
מיד אחרי התמקמות מהירה בחדרים הלכנו לחטוף פיצה ליד מזרקת טרבי (Trevi Fountain, לדור יש אלרגיה מהמקום המתויר הזה אבל לילדים זה נפלא, בייחוד זריקת המטבע והסיכוי להגשמת משאלה). לאחר מכן ניגשנו למלאכת זיווד המקרר בכל הטוב הסופרמרקטי האיטלקי, ויש לו הרבה מה להציע.
סגרנו את היום הקצר בארוחת ערב take away בדירה. כשאתם ברומא, ובעצם בכל עיר באשר היא, רצוי להבין את אפשרויות ה-Wolt למיניהן. יש מספר אפליקציות עם תפוצה ופופולריות (ואנגלית) משתנה.
יום 2 / Day II
למחרת אכלנו ארוחת בוקר מפנקת בדירה שהוכנה מהקניות בסופרמרקט ויצאנו בשעה 10:00 לסיור מודרך פופולרי של “כיכרות ומזרקות”. אנחנו אוהבים להתחיל את יום הטיול (המלא) הראשון בסיור כך שלאחריו ההתמצאות בעיר קלה ונוחה יותר וישנה תחושה של היכרות והתיידדות עם המרחב.
אם זו הפעם הראשונה שלכם ברומא, אז הסיורים ה”מסורתיים” בהחלט מומלצים. בסיור ביקרנו בין השאר בכיכר ברבריני, ירדנו במדרגות הספרדיות, מזרקת טרבי (שוב), עמוד הניצחון, הפנתיאון, פיאצה ונציה ונבונה וקמפו די פיורי.
אחרי הליכה של כ-3 שעות במצטבר ישבנו לאכול צהרים באחד המקומות המקומיים והטובים בעיר – Armando Al Pantheon. מדובר במסעדת מטבח רומאי שממוקמת ליד הפנתיאון ופועלת משנת 1961. אחרי הארוחה, יצאנו איש איש לדרכו ל”זמן החופשי“. ארוחת הערב הייתה בסגנון – כל אחד ואחת דואגים לעצמם.
יום 3 / Day III
יצאנו מיד אחרי ארוחת בוקר משותפת בדירה למדינה הקטנה ביותר בעולם – הוותיקן. במקום הקדוש והחשוב הזה עבור הנצרות אפשר לבלות ימים שלמים. אולמו מפוארים, תקרות גבוהות, מסדרונות ואלפי מדרגות, באמת שאפשר ללכת לאיבוד שם בין המוצגים, ציורי הקיר והאוספים השונים. עבורנו זה היה סיבוב של כמה שעות ולא היינו מוותרים עליו אם לא הייתם שם.
בכל מקרה, רצוי לבדוק שאתם לא נופלים על איזה חג נוצרי ועדיף להזמין כרטיסים מראש כדי לחסוך את העמידה בתורים המתארכים לאורך שעות היום. בוותיקן, נרשם אירוע חביב כאשר עברנו מתחת לציורו המפורסם של מיכלאנג’לו – “בריאת האדם” – נווה שישן בעגלה התעורר בצרחות לשמע כריזת “Silencio” של איזה כומר מקומי. בקיצור, היה נחמד.
אחרי הסיבוב בוותיקן נשארנו לארוחת צהרים בשכונה המרוחקת מהמרכז ההיסטורי והתיירותי של רומא, ומיד אחר כך, שוב – זמן החופשי. את ארוחת הערב אכלנו הילדים במסעדה מהודרת המתמחה בכמהין שמצא גיסי (סבא וסבתא התמקדו בבייביסיטינג). נסענו אליה במונית שהורידה אותנו בצד השני של העיר והנהג ברח עם הכסף כשהבין שהוא טעה בכתובת (עוד סיבה לא לעצור סתם כל מונית ברחוב, עדיף להזמין דרך אפליקציות ייעודיות). אז צעדנו ברגל למסעדה המדוברת ואכלנו מנות ייחודיות בניחוח כמהין כשנווה בדירה עם סבא וסבתא ישן שנת ישרים. היה טעים, אבל יקר פצצות, לא ממליצים.
יום 4 / Day IV
המזרח של המרכז של רומא – שלום, שלום. טיילנו ללא מטרה מוגדרת בשכונת מונטי הקסומה (Monti) ואכלנו ארוחת צהרים במסעדת פיוז’ן של מטבח יפני וברזילאי (ראו קישור לפוסט ההמלצות מעלה). ביקרנו במוזיאון הווספה הקטנטן והחמוד לאור החיבה הגדולה של דור ואביו לווספות שנמצא כמה דקות הליכה מהקולוסיאום. כיוון שכבר ביקרנו ברומא בעבר, לא הרגשנו צורך להיכנס שוב לקולוסיאום והפורום רומנו, אבל כולם נהנו מצילומים למרגלות האתרים ההיסטוריים המרשימים.
בזמן החופשי ולאחר ההתפצלות, הבנו שנווה חייב לפרוק אנרגיה מחוץ לעגלה. והנה חתיכת קאצ’ – ברומא אין גינות שעשועים. פשוט אין. רק אחרי חיפוש מעמיק ב-maps מצאנו גינת שעשועים קטנטנה על גבעה לא רחוקה מהקולוסיאום. אחרי שהעפלנו בטיפוס מתיש עד לגינה גילינו גינה לא אטרקטיבית במיוחד, כזו שבישראל לא הייתה זוכה לקליינטים, אבל התנהגו כרומאים ונווה נהנה מהנדנדה הקטנה והחורקת שעמדה במרכז הגינה הקטנה.
אחרי הצהריים, נפגשנו שוב כל המשפחה לארוחת ערב במסעדה של שתי שפיות המגדירות את המקום שלהן כ”מעבדה מודרנית למטבח איטלקי” (Pianostrada) לארוחה מעולה ומדויקת להפליא (שוב, ראו קישור מעלה).
יום 5 / Day V
יצאנו אחרי ארוחת הבוקר לגני טיבולי (Tivoli) ברכבים ששכרנו באופן עצמאי באותו יום לאור החיבה של דור ואבא שלו לנהיגה בחו”ל. העניין הזה התברר כטעות שעלתה לנו בהרבה זמן וכסף. כדאי לדעת שבמרכז רומא יש הרבה רחובות שאסור לנסוע בהם בשעות מסוימות ביום למעט תחבורה ציבורית או לכלי רכב בעלי תו והכל מצולם. כמה חודשים לאחר הטיול, קיבלנו התראה על דוח תנועה ושילמנו 100+ אירו. בדיעבד הבנו שזה בכלל לא היה הדוח אלא רק התראה והעלות הייתה עבור המכתב בלבד. המשטרה המקומית, עדיין לא גבתה את הקנס עצמו, כמה שנים אחרי ונראה שפעולת הגבייה עולה יותר מהקנס עצמו.
כאשר מדובר בקבוצה יחסית גדולה של מטיילים כדאי לשקול להזמין נהג שלוקח את כל החבורה לטיול בן חצי יום, עם או בלי הדרכה, וכך כל המנהלות של לשכור רכב נחסכות וגם הסיכונים שכרוכים בנהיגה עצמאית במקום לא מוכר עם מגבלות. הטיול בטיבולי היה חביב מאוד, המקום מהמם – עשרות מזרקות, מבנים עתיקים וצמחייה ירוקה שעוטפת את הכל.
יום 6 / Day VI
ביום הטיול האחרון יצאנו להסתובב בשכונת טרסטוורה (Trastevere) שמשמעותה “מעבר לנהר”, כי היא אמממ שוכנת מעבר לנהר. מדובר בשכונה מגניבה וטרנדית, עם ניחוח מקומי ותיירותי פחות שקרנה הולכת ועולה בשנים האחרונות – סמטאות חביבות, בתי קפה, מסעדות וחנויות קצת פחות מסחריות ממה שניתן למצוא במרכז העתיק של העיר. התאכזבנו לגלות שאזור השוק המקומי שפועל בכל ימות בעיקר בימי ראשון, די שומם ביום שבת. לאחר מכן זמן סידורים, ארוחת ערב מוקדמת ליד הדירה ו… בערב ירדנו להזמין אוכל בסמיכות לדירה, לישבנו יחד לארוחת סיום טיול בדירה. למחרת בבוקר (יום 7) יצאנו לשדה התעופה ויאללה ביי.
כמה מלים על התאמה לילדים
נסיעה עם ילד בגיל 10 חודשים לא דורשת לכלול בחשבון את תחומי העניין של הילד. הוא בעיקר נהנה משנ”צים מפנקים בעגלה ומבקרים קרירים במנשא צמוד לגוף. לאור העובדה שהוא כבר זחל במרץ בשלב הזה, בילינו פרקי זמן משמעותיים גם בדירה כדי לאפשר לו זמן משחק ושחרור פיזי. גם בכיכרות בהן אין כניסה של רכבים, כמו פיאצה נבונה, נווה חרש את מרצפות האבן בזחילה (בעיקר בשעות בוקר מוקדמות בהן היינו לבד ועוד היה שם נקי איכשהו).
נתראה בטיול הבא, אריבדרצ’י.