טיסה עם ילדים
טיול עם ילדים

טיסה עם ילדים – מדריך מקוצר להורה מאושר

אני לא חובבת מטוסים וטיסות, וזה אנדרסטייטמנט. המזל הוא שאני אוהבת לטייל בחו”ל יותר משאני שונאת לטוס ולכן מוכנה לעבור את זה בכל פעם מחדש. במקרה של טיסה עם ילדים אז בכלל האירוע עלול להתברר סיוט שקשה להתאושש ממנו.

במשך זמן רב חשבתי שטיסה עם ילדים היא התגלמות השיגעון. בזכות היוזמה של המשפחה המורחבת לטיולים משותפים, לא הייתה לי ברירה והתחלנו לטוס עם הילדים. אחרי כמה טיסות, הכנות והסקת מסקנות, כיום אני יכולה להעיד שהדבר לא נורא כל כך אם מתכוננים לו כראוי.

טיסה עם ילדים

איך להתכונן לטיסה עם ילדים? שישה דברים שכדאי לקחת בחשבון

הכנה מוקדמת של הילדים לקראת הטיסה תמנע סיטואציה, שאם כבר טסתם עם ילדים, היא בטח מוכרת לכם; מבטים של נוסעים אחרים שנעים בין רחמים לעצבים עליכם ועל הזאטוטים, ואח”כ תחושת המותשות האינסופית כשיורדים מכבש המטוס לקראת ביקורת הדרכונים, המזוודות ושות’. בטח הבטחתם לעצמכם שזו הפעם האחרונה שאתם טסים עם ילדים. ואז שוב, ושוב ושוב.

תיאום ציפיות

תאמו ציפיות, קודם כל בינכם ובין עצמכם, ואז בינכם ובין הילדים (אם הם בגיל שיש מה לתאם בו). התיאום כולל הכנה מראש לגבי מה שהולך לקרות בכל השלבים שקשורים בטיול: אריזה, תיקים, מונית/רכבת, תורים, אוכל, מהלך הטיסה, שעת הגעה וכדומה. סיכום מראש עם הילדים מי יישב היכן (מי ליד החלון ומי במעבר) יעשה להם סדר וייצר ציפייה חיובית מראש שעשויה להקל את משך ההמתנה עד לעלייה למטוס. תיאום הציפיות יכול לסייע לכולם להתכוונן לכך שהצרכים של כולם ימולאו, למשל, נווה התעקש לקחת אתו “תיק משלו”, בזכות זה שעשינו תאום ציפיות גילינו את זה מספיק זמן מראש כדי להיערך לכך.

לעשות את הכל בנחת

לטיסה עם ילדים חשוב לא להגיע לשדה התעופה בלחץ של זמן. כל כך הרבה יכול להשתבש בכל אחד מהשלבים (ויש הרבה כאלה). העדר זמן מגביר את הלחץ שגם ככה כבר קיים ומעכיר את האווירה. למי שנוסע עם ילדים קטנים, ואף עם תינוקות, חשוב לזכור כי כל עצירה לאוכל/שירותים/החלפת בגד שהתלכלך, לוקחת הרב יותר זמן ממה שהורגלו בחיינו הבוגרים. לכן, החשיבות של לעשות את הדברים בנחת היא גדולה. כל מה שיכול להאריך את הסבלנות של ילדים מומלץ בחום, למשל, גשו איתם לשירותים לפני העלייה למטוס, או אפילו במטוס עצמו לפני ההמראה.

הילדים צועדים על קיבתם

לכל טיסה עם ילדים אנחנו נוהגים לקחת איתנו מספיק אוכל עד להגעה ליעד, כולל מקדם ביטחון לעיכובים אפשריים. כמובן שאין כוונה לנסוע עם סיר של חמין, אבל כריכים, פירות וירקות חתוכים, קרקרים, אגוזים (לילדים גדולים) וכל אוכל שקל לארוז ולאכול גם בתנאים מאתגרים. כדאי לשקול להביא עמכם מזון שמלכלך באופן מינימלי (בלי עגבניות, תודה) ובכך לחסוך כמה טקסי החלפת בגדים. כמובן שניתן לערוך השלמות או פינוקים בשדה התעופה, אבל לא כדאי לבנות על קנייה של אוכל לילדים בשדה, מאחר שלא בכל שדות התעופה ובכל הימים והשעות ניתן למצוא משהו מתאים (או עם תור המתנה סביר). בטיסות עם ארוחות כדאי להזמין מראש ארוחת ילדים ולוודא במעמד הצ’ק אין שזה אכן מעודכן, אלא אם אתם רוצים צי’קן טיקה מסאלה לילד.

ציוד שצריך לחשוב עליו

איזה ציוד לוקחים לטיסה עם ילדים? העניין קשור באופי הילדים, גילם, מספרם וגם כמה אתם תהיו רגועים מכך שיש לכם את כל הדרוש כדי לעבור את הטיסה בשלום. עבור ילדים קטנים, מומלץ להביא “סט שינה” עבור כל ילד, הכולל בובה אהובה, טטרה או שמיכה אהובה. יצירת סביבה מוכרת להם תפחית את המתח והלחץ ובתקווה תאפשר להם להירדם בקלות.

טיסה עם ילדים
טטרה, דובי ושמיכה – הילד מאושר

ילדים ייהנו מכך שהחפצים האישיים שלהם יהיו ארוזים בתיק קטן אהוב משלהם, ושאותו ארזו “בעצמם”. בתיק של כל ילד כדאי לארוז כמה צעצועים מוכרים שאהובים עליו, או משחקים וחומרי יצירה וכמובן, אוכל לפי ההעדפה ומידת הלכלוך הפוטנציאלית. גם בכל מה שקשור בצעצועים ויצירה כדאי להימנע כמובן מחומרים מלכלכים, או ממשחקים עם חלקים קטנים מאד ונטייה להתפזר (אלא אם ממש בא לכם לזחול על רצפת המטוס ולפשפש בין ריפודי הכיסא למצוא משהו בין תל-הפירורים הפרהיסטוריים שנבנה לו בבטחה). לילדים גדולים יותר, קחו איתכם חוברות, ספר ומסך (עם אזניות כמובן) שיוכלו לסייע להעביר את הזמן בנעימים ולחסוך את השאלה הנצחית – “מתי מגיעים?!?”.

מזוודות ותיקים

תמו הימים שבהם טסתם קלילים עם טרולי אחד לשני אנשים או מוצ’ילה על הגב. ילדים קטנים כגדולים דורשים ציוד רב יותר ולכן קיימת חשיבות לבחירת התיקים והמזוודות שילוו אתכם בשדות התעופה ובטיסה עצמה. כלל האצבע שלנו הוא “ידיים מינוס אחד”, כלומר השאירו לעצמכם לפחות יד אחת פנויה. דמיינו ילד אחד במנשא, השנייה בעגלה, השלישי מחזיק יד וכך הלאה. אז שתישאר יש אחת פנויה למזוודה.

אנחנו ממליצים למי שמטייל עם עגלה או עם ילדים שעלולים להזדקק ל”ידיים”, להביא למטוס טרולי אחד לכל היותר ותיקי גב (שימו לב שצריכים לעמוד בכללי חברות התעופה) שישאירו אתכם עם ידיים פנויות ואתכם גמישים למקרים ותגובות.

עגלות ומנשא

עגלה חיונית לטיול עם ילדים, גם עם כאלה ש”כבר לא זקוקים לה”. אנחנו לוקחים את העגלה שנוחה לנו, גם במחיר שלא נוכל לעלות אותה למטוס. אם זו עגלה full size או טיולון איכותי (ולא טיולון מטריה קליל ולא נוח), כדאי לקחת כיסוי (אפשר להזמין מעלי או איביי בכמה גרושים) שיקל את מלאכת הזיהוי וישמור עליה בבטן המטוס. אם יש לכם כיסוי אל תשכחו את הפתק שמקבלים בצ’ק-אין להדביק על הכיסוי עצמו.

נשאלנו רבות על סוגיית “טיולון שעולה למטוס”. הטיולון שלנו (Baby Jogger City Tour 2צמת) לא עומד בקריטריונים של עלייה למטוס ולא נתקלנו באף בעיה בהתנהלות מול חברות התעופה. הטיולון קופל ממש בכניסה לשרוול, וחיכה לנו תמיד עם היציאה לשרוול בארץ היעד. היתרון של הטיולון שלנו הוא העמידות הגבוהה שלו והנוחות שהיא מספקת לילד עם ההגעה למדינת היעד (כולל שינה ב-180 מעלות) ויכולת נשיאה של ציוד במהלך הטיול, ולכן אנחנו מעדיפים אותו על פני אפשרויות אחרות ש”עולות למטוס”.

מנשא הוא הכרחי בכל טיול, לתינוקות גדולים, קל וחומר לקטנטנים. בטיסה הוא יכול לשמש במקרה של בכי, כאבי אוזניים ונוח לשבת איתו כאשר התינוק ישן בתוכו. ככה הוא ישחרר לכם את הידיים במהלך הטיסה עצמה. עוד לפני העלייה למטוס המנשא שימושי, בייחוד בטיסות שממריאות מאוחרת. הוא מספק עוד “מיטה” לאחד הילדים לצד ה”מיטה” השנייה – העגלה.

טיסה עם ילדים
דרך מסורתית לשרוד טיסה עם ילדים

השורה התחתונה – תכנון ותקשורת

כמו בכל שלבי הטיול, גם בשלב הטיסה עצמה, בוודאי בכל מה שקשור לטיסה עם ילדים, ההיערכות והתכנון המותאמים עשויים לצמצם את ההיבטים המעצבנים ובעלי הפוטנציאל לשיבוש והתשה. שדה תעופה ומטוס אינם מתאימים ממש לבוגרים ולילדים פחות מכך. ככל שתצליחו לשמור על אווירה רגוע ותספקו לילדיכם סביבה מוכרת, טיסה עם ילדים תהיה חוויה סבירה.

יש לכם רעיונות אחרים ושיטות נוספות? מוזמנים לכתוב בתגובות.